IAAm broke

Nisam isplaćen, što da radim?

… Što mogu učiniti, na koji legalan način mogu naplatim svoja potraživanja tijekom mog boravka u Njemačkoj?

Vjerujem da ćete se složiti samnom da se platni moral u posljednjih 15-20 godina katastrofalno spustio, kao i da prevaranti uživaju rupe u zakonu koji im daju odrješenije ruke od prevarenih. Zakon prevarenima može osigurati jedino dugotrajni i mučni proces dokazivanja svoje istine.

Isplatu satnice njemačkog odvjetnika malo tko može priuštiti, da ne govorimo o jezičnoj barijeri.

Prema dobrom starom običaju, nakon neprispeća sume koja je bila prikazana na računu, tri opomene se šalju neplatiši, i tek nakon toga slijedi skupi odvjetnički poziv za plaćanje.

Danas, zakon dozvoljava da se dugotrajni procesi i besmisleno traćenje vremena zaobiđe, što više i tri opomene, odnosno i sam odvjetnik može biti izuzet. Na ovaj način nećemo samo vrijeme uštedjeti nego i novac, a slučaj se predaje izravno na Sud.

Druga mogućnost je da se naplata preda agenciji za naplatu.

Na žalost, naplatu u građevinskoj struci agencije (Inkassso agencije) ne mogu prihvatiti, stoga je obraćanje Sudu najbolje rješenje.

Koji Sud ima jurisdikciju nad slučajem je lako naći, zapravo u ugovoru mora biti naznačen naziv. Ukoliko ste u Njemačkoj radili na tvrtkom iz Mađarske, Sud u Berlinu je nadležan u sporu.

Naravno, zahtjeve samo onda možete plasirati ako:

1, izdate fakturu (čiju naplatu potražuje)

2, raspolažete sa ugovorom (službeni je i sporazum ili dogovor putem elektronske pošte)

3, posao ste odradili prema sporazumu / ugovoru

4, ukoliko je roba / materijal bio s greškom, a istu ste promijenili ili zamijenili

5, ako ste nakon završetka posla dobili popis s pogreškama koje ste ispravili

6, Kod građevinaca – raspolažete sa građevinskom knjigom koju je svojim potpisom ovjerio naručilac posla (potpisom dokazuje da prihvata posao i fakturu za naplatu)

7, raspolažete sa poreznim brojem

Nisu Vas isplatili u Njemačkoj? Rado ćemo Vam pomoći. U prvom krugu ćemo pregledati Vaše dokumente, što ćemo uraditi besplatno. Ukoliko na temelju papira imate osnovu za potraživanje u sljedećem krugu možemo dogovoriti detalje o nastavku. Cilj nam je da Vam uštedimo odvjetničke troškove odnosno višemjesečno čekanje. Cilj nam je da jednim sudki pozivom prema neplatišama riješimo Vaš problem.

U sljedećoj temi ćemo disecirati GbR