Gesellschaft bürgerlichen Rechts (GbR) Građansko Pravno Društvo

Jedna od najomiljenijih poduzetnički obrazaca u Njemačkoj. Ovo je najjednostavniji oblika poslovanja jedne tvrtke.

Ukoliko želite osnovati GbR, jer imate želju raditi u građevinskoj struci, preporučamo da se informirate o obvezama i pravima GbR. Većina GbR tvrtki jednostavno propada, jer ne ispunjavaju uvjete ili osnivači ne ispunjavaju obveze.

Za osnivanje GbR je potrebno najmanje dve privatnе ili pravnе osobе. Društvena forma GbR zaživi od onog trenutka kada se oba pojedinca udruže u društvenu pravnu formu. Kapital nije potreban. Nakon osnutka GbR, suvlasnici odgоvаraju sa cjelokupnom imovinom, ali ne samo za sebe, nego za sve zaposlene pojedince u društvu.

Koraci za osnivanje GbR :

1. Statut (ako ne postoji statut svi članovi će dijeliti profit na jednake dijelove na kraju godine, važno je da odvjetnik napiše ovaj dokument)

2. Sjedište GbR

3. Dozvola Obrtničke komore (Handverkskammer) ukoliko se želi izvođenje radova licenciranih profesija. (Fasadersko molerski radovi, izolacija, stolarija, rad sa skelama, voda, plin, grijanje, zidarstvo)

4. Osobna iskaznica ili putovnica

Kad se sve ovo osigura, u Gewerbeamt-u se osniva GbR. Mnogi pitaju je li potrebna adresa stanovanja u Njemačkoj. Ne, nije potrebna.

Mnogi će već sada početi raditi. To je zapravo pogreška, i velika većina investitora iskorištava to. Razlog za to je da tvrtka još tada nije u stanju izdavati račune ili fakture, i zapravo im fali velika većina dokumentacije. Pravilnik njemačkog VOB-a predviđa da ukoliko izvođač radova ne raspolaže s poreznim brojem, osiguranjem od korporativne odgovornosti, zdravstvenim osiguranjem, osiguranjem od nezgode, članstvom Obrtničke komore i tako dalje, Investitor NIJE dužan isplatiti radove, odnosno Vas. Tada je neminovno da se mnogi vrate kući s izjavama da su prevareni, iako je u pitanju isključivo njihova krivnja da nisu isplaćeni, budući da tvrtka nije bila odgovarajuća prema njemačkom pravilniku o radu. Neznanje ume da košta jako puno.

Kada dobijete GbR papire, ovo su Vaše daljnje obveze:

1. Zahtijevanje izdavanja poreznog broja od strane Porezne Uprave (jako je bitno da zahtjev bude pravilno ispunjen, u suprotnom ćete biti primorani plaćati porez avansno)

2. Zahtijevanje Freistellungsbescheinigung nach § 48b. Ovo se zapravo može smatrati nultom Poreznom potvrdom, (Ovo služi zarad potvrde da nemate dugovanja u poreznom obliku u Njemačkoj. Ako ovo ne dobijete, Investitor je dužan da sa svake GbR fakture “otkine” 15% vrijednosti i isti iznos uplati Poreznoj Upravi, pored toga ćete dobiti zahtjev od strane Uprave da za dati period osigurate osobnu poreznu izjavu. Ovo se uglavnom onda događa ako je netko već imao ranije registriranu djelatnost ili tvrtku u Njemačkoj, odnosno ako je bio u stalnom radnom zaposlenju u nekoj njemačkoj tvrtki i nije predao svoju osobnu poreznu izjavu, ili kao poduzetnik do sada nikad nije predavao bilo kakav porezni dokument).

3. Osiguranje od korporativne odgovornosti (ovo je obavezno u Njemačkoj za svaki oblik registrirane djelatnosti)

4. Zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezgoda (Ukoliko raspolažete sa mađarskim zdravstvenim osiguranjem i ako možete dokazati da se isti uplaćuje u fond, onda će odgovarati)

5. Potvrda članstva Obrtničke Komore

Kada osigurate sve ove dokumente, onda tek možete početi raditi. Naravno, moguće je i ranije početi s radom, ali nitko ne jamči da ćete biti isplaćeni za rad. Ozbiljna tvrtka će sigurno osigurati ove dokumente prije prihvaćanja bilo kakvog posla.

Nakon ovoga je potrebno naći adekvatnog knjigovođu, koji će na mjesečnom planu pripremati izvještaje Poreznoj Upravi.

Pažnja! Bitno je da posao samo onda počnete, kada imate dokumentirani sporazum. Sporazum mora sadržavati informaciju o tome na temelju čega će se faktura izdavati. Ovo se naziva “Leistungsverzeichnis Liste”, ili kraće LV. Ova lista pokazuje za koji posao se koliko plaća. Vođenje građevinske knjige je također obavezno.

Socijalni doprinos se ne mora plaćati, ali se može na uplaćivati na dobrovoljnoj osnovi.

Nakon osnutka GbR-a, dužni ste na mjesečnoj razini obavljate knjigovođstvene radove.

Mnogo se puta događa da se neki pojedinci, pa čak i grupe jednostavno pokupe i vrate u svoju državu. Bez obzira na to, njihova porezna obveza s tim ne prestaje. Ukoliko se GbR na vrijeme ne odjavi iz registra, vlasnici mogu očekivati veoma ozbiljne kazne od strane njemačke Porezne Uprave.

Da stavimo naglasak na još jednu vrlo važnu činjenicu. Ukoliko se jedna osoba udalji iz GbR-a, bez da se službeno odjavio, a Osnivački Akt se promijeni shodno tome – sljedeći pravni aspekti stupaju na snagu. Još uvijek je član GbR-a i kao takav i dalje odgovara cjelokupnom imovinom, i dalje sleduje mjesečni dio iz GbR-a, a na kraju godine dio iz sredstava GbR-a (u kolikom postotku, to određuje Osnivački Akt). Osoba također mora ovu svotu prijaviti u osobnoj poreznoj izjavi. Ako kojim slučajem osoba ne dobije svoj dio, to je već problem osobne prirode i mora dokazati da dio nije dobio.

Sljedeća tema: Ostajemo u građevinskoj branši, ispitaćemo što je uvjet za izdavanje fakture po pravilniku VOB-a.